Proč bys měla navždy zapomenout na diety?

V dnešní době nás diety obklopují na každém kroku. Reklamy na zázračné produkty, které slibují rychlé výsledky, jsou všudypřítomné. Ale zamyslela ses někdy nad tím, proč diety vlastně nefungují? Dneska se podíváme na to, jak naše tělo ve skutečnosti funguje a proč je důležité se odklonit od dietního myšlení.

 

Víc než deset let jsem sama byla uvězněná v cyklu diet. Neustále jsem se snažila dosáhnout „dokonalé“ postavy, ale pokaždé jsem selhala. Až časem jsem si uvědomila, že problém není v mé vůli, ale v tom, jak jsem ignorovala přirozené signály svého těla. Když se neustále snažíme přizpůsobit svá těla nějakému ideálu, zapomínáme, že každé tělo je unikátní a má své vlastní potřeby.

Tělo a jeho intuice funguje lépe bez diet

Naše tělo je mnohem moudřejší, než si myslíme. Má vrozenou schopnost nám říci, co potřebuje. Když držíme diety, místo toho, abychom poslouchaly své tělo, ho manipulujeme a blokujeme jeho přirozenou moudrost. Čím více diet zkusíme, tím méně jsme napojené na svou přirozenou intuici. Tento proces nás odcizuje od našich skutečných potřeb a vytváří zmatek kolem toho, co je pro nás opravdu dobré.

Je snadné se bát, že když začneme poslouchat své tělo, budeme neustále jíst nezdravě. Ale pravda je, že naše tělo nechce tři tabulky čokolády denně. Chce vyváženou stravu, která mu dodá energii a vitalitu. Když si dovolíme poslouchat své tělo, zjistíme, že přirozeně touží po výživných potravinách. Například když jsi unavená, tvoje tělo ti může signalizovat potřebu ovoce nebo zeleniny, nikoliv rychlé cukry, které ti dodají jen dočasnou energii.

Přijetí sebe sama jako klíč

Diety nás učí, že abychom byly šťastné, musíme nejdřív dosáhnout určitého vzhledu. Ale štěstí není o tom, jak vypadáme. Je to o tom, jak se cítíme uvnitř. Nejdřív se musíme začít mít rády, teprve potom můžeme dosáhnout trvalých změn. Sebeláska znamená přijmout sebe samu takovou, jaká jsi, a to bez ohledu na to, jak vypadáš nebo kolik vážíš.

Změna těla tě šťastnou neudělá. Možná na sebe budeš hrdá, ale pokud jsi neustále v cyklu diet a strachu z přibírání, nikdy nebudeš skutečně svobodná. Sebeláska není o tom dosáhnout dokonalosti, ale o přijetí sebe sama takové, jaká jsi. Když si začneš vážit svého těla pro to, co pro tebe dělá – například jak tě drží zdravou a funkční – začne se měnit i tvůj vztah k jídlu.

 

Nebojuj s tělem

Po letech diet jsem si uvědomila, že to, co moje tělo potřebuje, není další dieta, ale úleva. Potřebovala jsem přestat bojovat se svým tělem a začít ho poslouchat. Místo toho, abych se snažila kontrolovat každý aspekt svého jídelníčku, jsem se začala ptát sama sebe: „Co teď skutečně potřebuji?“

A víš co? Moje tělo si často řeklo o něco, co jsem si myslela, že by chtělo – jako pizzu nebo čokoládu. Ale když jsem se zamyslela, jak se budu cítit po takovém jídle, uvědomila jsem si, že to není to, co moje tělo skutečně chce. Moje tělo chtělo něco, co by mu dodalo energii a výživu. Toto uvědomění mi pomohlo přejít od impulzivního jedení k vědomému výběru potravin, které mi opravdu prospívají.

Proč diety nefungují

Diety často prodávají iluzi, že když teď budeš trpět, budeš pak šťastná. Ale to je jen další past dietního průmyslu. Neustále se zaměřujeme na to, co nesmíme jíst, místo toho, co můžeme získat. Tento přístup vede k pocitu zoufalství a omezení, což nás nakonec vrací zpět do cyklu přejídání a výčitek. Jakmile se začneme zaměřovat na to, co naše tělo potřebuje, a ne na to, co bychom mu měly odpírat, začneme vnímat jídlo jinak – jako zdroj výživy, nikoliv stresu.

Kontrola a restrikce, které diety přinášejí, jsou extrémně vyčerpávající. Neustále měřit, vážit a počítat, to není cesta k dlouhodobému zdraví a štěstí. Pravé štěstí přichází tehdy, když začneme své tělo respektovat a naslouchat mu. Když se zbavíme přísných pravidel a místo toho se soustředíme na to, jak se cítíme po jídle, naše tělo začne reagovat pozitivně. Výsledkem je udržitelné zdraví a radost z jídla.

Vědomé jezení místo diet a restrikcí

Vědomé jezení je o tom, že zpomalíme a začneme věnovat pozornost tomu, co naše tělo skutečně potřebuje. Je snadné se nechat unést chutěmi a záchvaty hladu, ale když se zastavíme a zaposloucháme se do svého těla, zjistíme, že touží po výživě, ne po prázdných kaloriích. Například když se naučíme rozpoznat rozdíl mezi skutečným hladem a emočním hladem, můžeme lépe reagovat na potřeby našeho těla.

Je důležité se naučit vnímat, kdy jsme skutečně nasyceny, a kdy jíme jen z nudy nebo emocí. To vyžaduje praxi a trpělivost, ale jakmile se naučíš naslouchat svému tělu, zjistíš, že je to mnohem uspokojivější cesta než jakákoliv dieta. Když se soustředíme na vědomé jezení, začneme si více uvědomovat, jak různé potraviny ovlivňují naše tělo a mysl. To nám umožní dělat lepší volby, které podporují naše zdraví a pohodu.

Kdo doopravdy jsi i bez diety

Jak už jsme si řekly v minulém článku – identita je to, kdo jsme a co považujeme za obsah naší osobnosti. Pokud věříš, že jsi „věčná dietářka“, budeš se vždy vracet k dietám, i když to nefunguje. Naše volby kolem jídla vycházejí z toho, čemu věříme o sobě a svém těle. Pokud si o sobě myslíš, že jsi člověk, který nikdy nezvládne jíst normálně, tvoje tělo se bude chovat přesně podle toho.

Změna identity začíná uvědoměním si toho, jak o sobě mluvíš a jaké přesvědčení o sobě máš. Když si uvědomíme, že nejsme věčné dietářky, ale ženy, které si zaslouží lásku a péči, začneme se chovat podle toho. Tento posun v myšlení nám umožní přestat bojovat se svým tělem a začít ho respektovat jako moudrého průvodce na naší cestě ke zdraví.

Začni uvnitř

Naše tělo je neuvěřitelně moudré a má vrozenou schopnost nám říci, co potřebuje. Místo toho, abychom se nechaly svést iluzí dietního průmyslu, bychom se měly naučit naslouchat svému tělu a respektovat jeho přirozené potřeby. Sebeláska a vědomé jezení jsou klíčem k trvalému zdraví a štěstí. Začni tím, že se přestaneš snažit o kontrolu, a místo toho se ponoř do moudrosti svého těla.

Pamatuj, že cesta k opravdovému zdraví začíná uvnitř. Když začneš důvěřovat svému tělu a naslouchat jeho potřebám, zjistíš, že jsi schopná dosáhnout mnohem více, než ti kdy slíbila jakákoli dieta. Tvoje tělo ví nejlépe, co potřebuje, a když mu dáš prostor, ukáže ti cestu ke skutečné rovnováze a spokojenosti.

– Christie

PS: Zaujal tě článek? Poslechni si epizodu podcastu Follow Your Magic, kde se tomuto tématu věnuji více do hloubky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

a slevy

INSPIRACE

Prozkoumej inspirativní sekci - místo, kde najdeš všechny moje oblíbence, od potravin přes kosmetiku až po tipy a zdroje pro své podnikání. Za všechny bych dala ruku do ohně, a jsem vděčná, že mi zkvalitňují a usnadňují život i business. Teď můžou i Tobě!

Magic Academy

NEWSLETTER

Jako správný blíženec posílám e-maily málo a nepravidelně, takže Tvou schránku rozhodně nepřehltím. Občas mě ale nakopnou vitaminy z ranního smoothie, a v tu chvíli Tě zasypu inspirací, o kterou nechceš přijít. 

Potvrzením odběru souhlasíš, že jsou Tvé údaje zpracovány podle podmínek GDPR. Spamy od nás neuvidíš, ale z odběru se můžeš samozřejmě kdykoliv odhlásit.

love letters
Magic Academy

Publikování nebo šíření obsahu těchto stránek je bez předchozího souhlasu provozovatele webu zakázáno.
Magic Academy s.r.o. je společnost legálně chráněná ochrannou známkou.