Co je emoční jedení a je problémové?

Znáš ten pocit, když přijdeš domů z práce úplně vyčerpaná, sáhneš po čokoládě, a najednou se ti zvláštně uleví? Nebo když se stane něco emočně náročného a ty musíš okamžitě sníst cokoliv (často ne úplně zdravého), aby ses uklidnila? A třetí příklad: máš těžký den a pro zmrzlinu bys klidně jela o půlnoci autem, protože ji tak moc potřebuješ? Jinými slovy, emoční jedení, známé také jako emocionální jedení, je tendence jíst v reakci na emocionální potřeby spíše než na fyzický hlad.

Je ti to povědomé? Vítej na mém blogu Magic Academy, kde tě naučím kouzlům psychologie stravování.


Emoční jedení má mnoho podob:

  • jedení v návalu jakýchkoliv intenzivních emocí, příjemných i nepříjemných,
  • jedení proto, že ses naučila své emoce potlačovat a jen u jídla cítíš slast,
  • emoční nejedení – tedy když pod náporem emocí jídlo odmítáš,
  • nepravidelné přejídání (ovšem ne záchvatovité přejídání, které se řadí mezi poruchy příjmu potravy),
  • naše přesvědčení kolem jídla (například že se jen podíváš na rohlík a přibereš),
  • strachy kolem jídla (Co si o mně pomyslí paní prodavačka, když kupuju čokoládu?),
  • schovávání jídla a jedení potají, zapírání
  • a další…


Je emoční jedení problémové?

Jak se to vezme. Záleží na tom, do jaké míry se ve tvém životě objevuje. Možná by se někdo podivil, ale někdy bývá dokonce žádané. Proč?

Protože ačkoli je často považováno za problém, mnohem častěji bývá řešením. Řešením mnoha jiných problémů a stresů, kterým každý den čelíš. Pokud je pak kombinace zmrzliny a Netflixu to, co ti po večerech pomůže zredukovat stres a hladinu kortizolu, není co namítat. Může to být jediná radost celého tvého dne, tak proč ti to brát? Dočasně to tak může být lepší řešení než třeba alkohol, ale zdůrazňuji, že pouze dočasně. Možná jen ještě nevíš, že existují i jiné způsoby, jak si s náročnými emocemi poradit, ale od toho tu jsem já a k tomu si povíme víc zase příště.

 

 

Pokud se emoční jedení objevuje ve tvém životě dlouhodobě a ve velké intenzitě, může mít vliv na následující:

Přibývání na váze a obezita: V těžkých dnech se můžeš často přejídat, což může vést k nadváze a obezitě. To, jak je všeobecně známo, zvyšuje riziko různých zdravotních problémů.

Zdravotní problémy: Kromě nežádoucího přibývání na váze může vést emoční jedení k vážným zdravotním problémům, jako jsou vysoký krevní tlak nebo metabolické poruchy.

Emoční závislost: Jídlo se může stát nástrojem k úniku před emocemi. Potlačuješ někdy třeba pláč? Je to, jako bys jídlem emoci doslova zatlačila zpět do těla? Pak zbystři – jednak je to jen krátkodobé řešení, ale hlavně ti to brání efektivně řešit skutečné problémy. Tento cyklus může vést k závislosti na jídle jako na jediném prostředku ke zvládání stresu.

Nízké sebevědomí: Znáš pocity viny a studu, jakmile sníš, co „nesmíš“, nebo množství, které ti nedělá dobře? Je to jako začarovaný kruh, který negativně ovlivňuje sebevědomí a celkovou pohodu ve tvém životě. Můžeš se z něj ale vymotat.

Nesprávné návyky: Dlouhodobě takové chování narušuje přirozené signály hladu a sytosti, což může vést k ještě více se prohlubujícím problémům s jídlem.

Poruchy příjmu potravy: Pokud není emoční jedení podchyceno včas a stane se dlouhodobým, může přispět k rozvoji poruch příjmu potravy, jako je bulimie nebo záchvatovité přejídání.


Poznámka:
Já osobně s poruchami příjmu potravy nepracuji. Prosím, kontaktuj specializovaného odborníka, psychoterapeuta nebo organizaci Anabell.

Jak vidíš, emoční jedení může výrazně ovlivnit naše fyzické i duševní zdraví. Zároveň bych ale ráda zdůraznila, že je do určité míry přirozené, což ti vysvětlím zase v příštím článku.

– Christie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

a slevy

INSPIRACE

Prozkoumej inspirativní sekci - místo, kde najdeš všechny moje oblíbence, od potravin přes kosmetiku až po tipy a zdroje pro své podnikání. Za všechny bych dala ruku do ohně, a jsem vděčná, že mi zkvalitňují a usnadňují život i business. Teď můžou i Tobě!

Magic Academy

NEWSLETTER

Jako správný blíženec posílám e-maily málo a nepravidelně, takže Tvou schránku rozhodně nepřehltím. Občas mě ale nakopnou vitaminy z ranního smoothie, a v tu chvíli Tě zasypu inspirací, o kterou nechceš přijít. 

Potvrzením odběru souhlasíš, že jsou Tvé údaje zpracovány podle podmínek GDPR. Spamy od nás neuvidíš, ale z odběru se můžeš samozřejmě kdykoliv odhlásit.

love letters
Magic Academy

Publikování nebo šíření obsahu těchto stránek je bez předchozího souhlasu provozovatele webu zakázáno.
Magic Academy s.r.o. je společnost legálně chráněná ochrannou známkou.